Senaste inläggen
Häromdagen gjorde jag en jättegod kaka. Jag utgick ifrån ett vanligt sockerkaksrecept. Den färdiga smeten hällde jag i en form. Sedan stoppade jag i en massa finskivade rabarberbitar, samt pudrade med kanel och socker. Därefter gräddades kakan.
Jättsmumsigt!
Utekatten
På torsdag morgon bär det av mot Stockholm för midsommarfirande, shopping samt besök hos vänner. Jag ser fram emot att strosa runt på Hamngatan, titta in på NK och Svenskt Tenn samt glass på Montis. Naturligtvis är vännerna det viktigaste.
Utekatten
Jag gillar allium, eftersom de är lite uppstudsiga och har en härlig färg. Att de ratas av rådjuren gör inte saken sämre.
Utekatten
Så här på sommaren tycker jag att italiensk mat smakar extra bra. Till en god sallad passar bröd såsom foccacia bra.
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 3 dl ljummet vatten
0.5 0.5 dl god olivolja
2 2 msk honung
1 7 7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
(rosmarin)
(körbärstomater)
1. Smula jästen i ljummet vatten. Tillsätt honung.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Låt degen jäsa i en bunke till dubbel storlek – det tar ca 30 minuter.
4. Baka ut till två platta bröd 1-2 cm tjocka på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
5. Gör en massa hål i degen med fingrarna. Ringla över olivolja, samt ev. lite flingsalt.
6. Smaksätt med finhackad rosmarin och körsbärstomater om du vill. Detta trycks i så fall ner i degen.
7. Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen 220 grader.
Utekatten
Om du är i Stockholm och tillhör dem som gillar glass så rekommenderar jag Montis i Gallerian (mitt emot NK). Hasselnötsglassen är himmelsk.
Utekatten
Idag är det skolavslutning och det har regnat och blåst hela dagen. Vi hade hoppats att det skulle klarna upp, men icke. Vi ska ändå gå på en italiensk glassbar och äta glass i stora lass.
Utekatten
Sedan ett par veckor tillbaka blommar pionerna ljuvligt i min trädgård. De avlöser varandra på ett bra sätt. Skönheten på bilden har jag fotat idag. Pioner är gamla medicinalväxyer och namnet kommer från läkaren Paion i grekisk mytologi.
Utekatten
Om du som jag har rabarber i överflöd så passar det bra att göra rabarberchutney. Receptet ger ca 1 liter. Lycka till! Utekatten
1 l rabarber i småbitar (cirka 1/2 kg)
1 rödlök, finhackad
1 äpple, urkärnat och finhackat
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vinäger
5 dl socker, helst farin
1 tsk salt
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk stött spiskummin
1 knivsudd chilipulver
1. Blanda allt i en gryta, hetta upp och låt massan småputtra tills den är tjock och lite klibbig. Det kan ta upp till en timme. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
2. Häll upp på rena, varma glasburkar och sätt genast på lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 | 30 |
||||||||
|